Etikai engedélyek

Etikai engedélyekről és tudományos célú adatgyűjtésről

Tisztelt Hallgatók!
A 2019/2020-as tanévtől kezdve a Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott előadások függelék/saját munka elnevezésű diáján (ill. a pályamunkában), amennyiben a vizsgálat engedélyköteles (humán kutatásetikai, állatkísérletes...), akkor kötelező feltüntetni az etikai engedély számát!

A korábbi engedélyezési rendszer (MedSol jogosultság kérése) és ezzel együtt a "Kérelem egészségügyi adatok (hallgatók általi "tudományos célú gyüjtéséről....." c. űrlap 2021. június 30-tól az UDMED betegadminisztrációs rendszer bevezetésével központilag megszüntetésre került. A DE Regionális és Intézményi Kutatásetikai Bizottsága (RKEB/IKEB) áthidaló javaslata szerint (újabb intézkedésig) a témavezetőnek szükséges benyújtania egy komplett „Kérelem saját kezdeményezésű…..emberen végzett orvostudományi kutatás végzésére” c. kérelmet, amelyben a hallgató mint résztvevő kutató fel van tüntetve  (ld. keb.med.unideb.hu  ), részletezve, hogy a megadott vizsgálati protokollból mi a hallgató feladata! Csatolni kell a hallgató tudományos életrajzát is!
A beadási határidő a soron következő ülésre minden esetben meghirdetésre kerül az ÁOKODT Hirlevélben. Kérjük ennek folyamatos követését. A Hirlevélben a kérelmi szempontok részletesen fel vannak tüntetve.
A beadványokat  elektronikus formában az ajszm948@gmail.com  és rkeb@med.unideb.hu címekre szükséges beküldeni. A témavezető által megküldött beadványhoz  mellékelni kell a kitöltött, aláirt és beszkennelt >>nyilatkozat egészségügyi adatok kutatási célú felhasználásáról<< c. űrlapot is.

Ha a hallgató már korábban megkapta a kutatás végzésére vonatkozó engedélyt, az továbbra is érvényes és annak regisztrációs száma használható.

Amennyiben a hallgató más típusú orvostudományi kutatásban vesz részt (papír alapú betegdokumentáció feldolgozása, kérdőíves felmérés, humán anyagon végzett kisérletek stb.), ezekben az esetekben is a témavezetőnek kell benyújtania a saját kezdeményezésű -orvostudományi kutatással kapcsolatos komplett - anyagot, amelyben a résztvevő hallgató neve (és e-mail cime) is fel van tüntetve (a kérelem 5.pontjában), valamint mellékelve van a hallgató CV-je és a hallgató által végzett kutatás részletes protokollja is.  Ebben az esetben is a „Kérelem saját kezdeményezésű…..emberen végzett orvostudományi kutatás végzésére” c. űrlapot szükséges használni (ld. keb.med.unideb.hu honlapon) a szükséges mellékletekkel.

A dokumentumok és engedélyezés átfutási idejét fontos figyelembe venni (az RKEB/IKEB havonta, esetenként kéthavonta ülésezik), ezért mindenki időben igényeljen etikai engedélyt a kutatására, mivel azok a TDK előadások, melyek függelék diáján nem lesz feltüntetve etikai engedély szám nem kerülnek elfogadásra!

Azok a hallgatók, akik nem kizárólag csak adatgyűjtéssel foglalkoznak TDK munkájuk során (pl. állatkísérletet végeznek) érdeklődjenek a témavezetőiknél, hogy amennyiben a vizsgálathoz szükséges, akkor mi az engedély száma, mert a TDK előadás függelék diáján azt (is) fel kell tüntetni!

A felmerülő kérdésekkel a TDT elnökségének hallgatói tagjaihoz fordulhatnak.

Hírek

Új szakkollégium az IK-án
2021 december 13. 09:52 (hétfő)
Fókuszban a gyógyszervizsgálatok
2021 december 11. 13:27 (szombat)
Online toboroz az Egészségügyi Kar
2021 december 8. 08:54 (szerda)
Középpontban az idősek
2021 december 7. 11:19 (kedd)
Fókuszban a zöld biotechnológia
2021 december 6. 14:51 (hétfő)